De Colmschater Enk is 1 van de 5 formele wijken van Colmschate-Zuid en opgeleverd rond 1985.
Ontstaan van de Enken
Een Enk is een verhoogde akker, vaak te vinden op zandgronden in het oosten van Nederland. De grond werd jaarlijks bemest met plaggen die verrijkt waren met dierlijke mest. Daardoor kwamen de Enken soms nog hoger te liggen.
De mest werd vanuit het midden van de akker verdeeld, waardoor een Enk in de loop van de tijd bolvormig werd. In het noorden van Overijssel is es het gangbare woord, net als in Twente en de Gelderse Achterhoek. In Salland en op de Veluwe wordt het woord Enk vaker gebruikt.
Wie goed op de omgeving let kan zien dat de Colmschater Enk hoger ligt dan de omringende wijken. Dit is goed waar te nemen op het Roessinkspad op die plaats waar deze de scheiding vormt tussen de wijken Colmschater Enk en 't Bramelt. De wijk 't Bramelt ligt dus aanzienlijk lager.
Naamgeving van de Wijk
De naam "Colmschater Enk" is niet recentelijk bedacht toen de wijklocatie geplant werd. Al in de bodemkaart van voor 1969 (dus nog voor dat de ontwikkeling van Het Oostrik begon) werd het gebied "Colmschater Enk" aangegeven.
Oorspronkelijke Enkrand
In de wijk Colmschater Enk staan circa 1.100 woningen. De wijk heeft een langgerekte vorm, met aan de zuidzijde een oorspronkelijke enkrand. De behandeling van de enkrand is verschillend: aan de westzijde van de enkrand intensieve bebouwing, rondom het watertje aan de Roessinksweg een meer open structuur en terughoudende bebouwing. Deze benadering zet zich in zuidelijke richting in Het Bramelt door, hetgeen de oriëntering ten goede komt.
Stapelbouw
Bij het winkelcentrum Colmschate in het noordoosten van Colmschater Enk is stapelbouw geconcentreerd, waardoor het effect van het centrum wordt ondersteund en versterkt. Aan de Salomonszegel is een woonwagenlocatie gelegen met twee standplaatsen.
Scholen
In de wijk Colmschater Enk zijn drie basisscholen aanwezig. Ze zijn gelegen in een cluster van scholen aan het Fonteinkruid, de Eikvaren en de Bosanemoon.