Uw Advertisement op
deze plaats?
Neem contact op met de beheerder! Mail naar bakkerjh@gmail.com

Groot Colmschate

Alle handige informatie
in het Nederlands voor
de startende en
ervaren fotograaf!
www.fotohandig.nl

De Vijfhoek

Kies het thema voor meer informatie

Klik op de foto voor een vergroting!

Inleiding

Omvang

Het gebied de Vijfhoek omvat de volgende wijken:

  • Op den Haar
  • Steinvoorde
  • Graveland
  • Het Jeurlink
  • Het Fetlaer
  • Spikvoorde
  • Spijkvoorderenk

Laatste Wijk

De wijk Spijkvoorderenk is voorlopig de laatste wijk die aan de Vijfhoek wordt toegevoegd. De planning is dat bouw van de eerste woningen en een school in 2012 van start gaan.

Bij het zien van alle nieuwbouwwijken in Colmschate is het nauwelijks voor te stellen dat in het begin van de zeventiger jaren (van de twintigste eeuw natuurlijk!) slechts sprake was van een klein dorp met boerderijen, akkers en weilanden. Toen was er een "buurschap" De Vijfhoek, tegenwordig is het een grote (vinex) woonwijk.

Start van de bouw

Op 15 december 1994 ging de eerste schop in de grond voor de aanleg van de infrastructuur van de nieuwe wijk "Op den Haar". De buurten in de Vijfhoek zijn vernoemd naar de erven Haarman, Steinvoorde, Jeurlink, Vittelaar, Grave en Spikvoorde. Het is heel erg jammer dat geen plaats was voor enkele van de historische boerderijen die hier ooit het beeld en het leven eeuwenlang hebben bepaald.

Structuur

Wie De Vijfhoek verkent, en dat kan het beste op de fiets, ziet dat een aantal landwegen en dijken uit het oorspronkelijke landschap zonder veel aanpassingen in de wijk zijn opgenomen.

De gehandhaafde wegen en dijken zijn de hoofdfietsroutes van de wijk geworden.

De Vijfhoek, in een vijfsprong van fietspaden, gevormd door de Gooikersdijk, de Maatmansweg en de Vijfhoeksweg ligt in het hart van de wijk.

De naamgeving van de woonbuurten is rechtstreeks ontleend aan lokale toponiemen die helaas niet meer terug te vinden zijn.

De huidige wijk is gebouwd in de periode 1995 tot heden en is anno 2011 nog steeds niet compleet.

Fietsbrug over de N348

Immer Weiterbrug is de naam van de nieuwe fietsbrug naar de Vijfhoek. De brug is vernoemd naar de in 1871 opgerichte Deventer Vélocipède Club Immer Weiter, de eerste fietsclub in Nederland.

De brug werd eind februari 2011 officieel geopend in aanwezigheid van wethouder Marco Swart. De Immer Weiterbrug in Deventer is omstreden vanwege de steile helling.

Eigen Vlag

In mei 2008 ontwerpt de destijds 11-jarige Amanda Rekveld van openbare basisschool De Wiz@ard (groep 7) de vlag voor de Vijfhoek. Ruim 200 Vijfhoekleerlingen van de basisscholen De Wiz@rd, De Rank en L'Ambiente maakten een ontwerp waaruit de het winnende ontwerp van Amanda door burgemeester Andries Heidema bekend gemaakt.

De vlagontwerpwedstrijd was georganiseerd door de Stentor/Deventer Dagblad. In 2011 heb ik gezocht naar de vlag maar hij was nergens in de wijk meer te vinden. Dus wie heeft de vlag?! Als troost heb ik maar de vlag van het winkelcentrum boven aan deze pagina geplaatst.

Kies het thema voor meer informatie