Uw Advertisement op
deze plaats?
Neem contact op met de beheerder! Mail naar bakkerjh@gmail.com

Groot Colmschate

Alle handige informatie
in het Nederlands voor
de startende en
ervaren fotograaf!
www.fotohandig.nl

De Vijfhoek

Kies het thema voor meer informatie

Vroeger

Klik op de foto voor een vergroting!

Opdeling

Het Buurschap Hoge Wetering was vroeger opgedeeld in:

  • De Weteringsenk
  • De Achterhoek
  • De Horstenhoek

De Weteringsenk

Per 1 juli 1974 werd het Dorp Colmschate met wijde omgeving bij Deventer gevoegd. In de Weteringsenk werd eerst de wijk Het Oostrik gebouwd waarna de wijken Groot Douwel, Klein Douwel en Blauwenoord volgen. De wijken werden vernoemd naar eeuwenoude boerderijen die in deze wijken hebben gestaan.

De Achterhoek

Landgoed de Achterhoek (Colmschaterstraatweg 9) bleef onaangetast, evenals de erve De Achterhoek. Aan de rechterkant ziet u Huis de Achterhoek door de bomen zoals het te zien is vanaf het begin van de oprit.

De Achterhoek is een omstreeks 1850 gebouwd neoclassicistisch landhuis met empire-vensters en een roevendak met aankappingen en een dakruiter met luidklok.

De Horstenhoek

Om de nieuwbouwwijk de Vijfhoek te realiseren werden de boerderijen in de Horstenhoek afgebroken. De katersteden Rouwmate en Gooiker waren de oudste boerderijen en werden in de zeventiende eeuw reeds genoemd. De katersteden Rouwmate werd ook wel Maatman genoemd. De straatnaam "Maatmansweg" herinnert hier nog aan. De Maatmansweg bestaat nog steeds en is van de drie wegen die op de vijfhoek bij elkaar komen.

Historisch Gezien

In historisch opzicht heeft er nooit zoiets als een buurschap Vijfhoek bestaan. Onder meer de kleinere erven (feitelijk katersteden) Gooiker en Rouwmaat/ Maatman hoorden tot de buurschap Hoge Wetering. In historische bronnen van vóór 1800 zijn we de benaming "Vijfhoek" dan ook nog nooit tegengekomen. Het gebied vormde feitelijk de periferie van Hoge Wetering, waar verspreid door het landschap op nog enigszins geschikte plekken, kleine keuterboerderijtjes stonden. Een eigen buurschap heeft deze groep van boerderijen nooit gevormd.

Met dank aan Luuk Keunen - Historisch Geograaf

Kies het thema voor meer informatie